Vi har som nevnt tidligere på bloggen her, nylig flyttet til Jar. Vi har også omtrent samtidig fått oss en fantastisk søtnos av en datter, som forøvrig nå er blitt 11 uker gammel. Helt sjukt hvor kjapt tida går gitt. Vi tok altså over mine besteforeldre sitt hus og havnet da ved siden av mine foreldre og mitt barndomshjem. Vi har det utrolig koselig som liten familie i et rolig miljø og jeg tror nok verken min bedre halvdel eller jeg forstod hvor mye hjelp det lå i det å ha barnevakt vegg i vegg. De har allerede vært svært behjelpelige mang en gang og da var det på tide å gi noe tilbake. Og hva er vel mer naturlig da enn å servere de et måltid med litt tilhørende vin og øl.

skank02

Søndagsmiddag. Et begrep jeg gjerne vil at skal bety noe i mitt hjem, det skal være noe man ser frem til, et familiemåltid, gjerne ispedd noen gode venner. Det skal være god mat, uten noen som helst følelse av stress og mas. En verdig avslutning på uken og samtidig en bra start på neste. Uten noen inngående kjennskap på området så ser jeg for meg hvordan en livlig sør-europeisk familie feirer hviledagen.

Det er den formfulle bestemoren med fyldige rødmussete kinn og sjarmerende smilehull som står ved gryta. En skokk med viltre unger løper rundt etter naboens bikkje som har fått tak i noen kraftbein. Det putrer i kjelen og himmelsk duft siger ut i rommet, det skåles i rødvin og det tjuvsmakes på sausen i forventet utålmodig stil. Kjøkkenbenken bugner over av ildrøde tomater, urter i alle former og fasonger, sitroner og hvitløk. Nybakt brød er skåret i tykke skiver og plassert sammen med hjemmelaget urtesmør på det tykke eikebordet som har overlevd flere generasjoner, undersiden dekket av amorøse kjærlighetserklæringer risset inn oppgjennom årene. Middagen ringes inn med ei diger kubjelle og…… Heisann, ble visst litt carried away her, hmm, uansett, søndagsmiddagen, familiemåltidet, en tradisjon å ta til seg.

Selv om jeg ikke hadde en smålubben bestemor tilstede, ei heller bikkje eller unger som kan løpe. Så hadde jeg hvertfall god drikke, og en liten, men hyggelig familie. En stor gryte, nydelig lammekjøtt, en hel masse grønnsaker og god tid. Mer enn nok ingredienser til å skape en trivelig søndagsmiddag, og det ble det også, trivelig.

Oppskriften er beregnet på fire personer.

INGREDIENSER

 • 4 lammeskank (1,5 kg)
 • 1/2 sellerirot
 • 2 gulrøtter
 • 1 løk
 • 1/2 fennikel
 • 1 purre
 • 2 kinesiske hvitløk
 • 1 persillerot
 • 2 dl oksekraft
 • 2 dl rødvin
 • 2 ss tomatpure
 • skallet fra 1 sitron
 • skallet fra 1 appelsin
 • 1 kvist rosmarin
 • 3 laurbærblad
 • 1 stjerneanis
 • 1 ss hvetemel
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Sett ovnen på 175 grader.

– Sett en større kjele på plata, fyr opp varmen og ha i godt med olje. Salte og pepre kjøttet godt, som regel er det mer enn du tror er nok. Når det er ordentlig varmt så har du i skankene, gjerne en og en og gir de en god bruning på alle sider. Settes så tilside.

– For å få frem den gode smaken er det viktig med en god bruning av kjøttet, og da bør man, av erfaring, ikke bruke kjele/panne med teflonbelegg. Etter litt testing på eget kjøkken er det helt ekstremt hvor stor forskjell det er på teflon, kontra vanlig rustfritt stål i forhold til hvor fort det blir varmt og hvor varmt det faktisk blir. Det er også viktig at kjøttet er romtemperert.

skank03

– Skyll, skrell og grovhakk alle grønnsakene. Ha de så over i kjelen du stekte skankene i, freses i et par minutter.

– Med et rivjern så river du skallet fra en sitron og en appelsin over i kjelen, pass på at du ikke får med noe av det hvite, det er bare bittert.

– Bland inn to store spiseskjeer med tomatpuré og en spiseskje hvetemel. Ha laurbærblader, stjerneanis og rosmarin i kjelen og legg så skankene tilbake i kjelen. Hell over oksekraft og rødvin, ta gjerne mer både kraft og vin om du føler at det trengs.

– Dekk så kjelen med to lag aluminiumsfolie og sett kjelen inn i ovnen. Gjør som læreren skriver på tavla, la stå. Min gryte stod i ca. 3 og en halv time. Siste timen skrudde jeg opp til 200 grader.

skank04

– Nå skal kjøttet være svært mørt, men resultatet vil alltid variere noe i forhold til størrelse på skankene, kvaliteten på kjøttet og ovnen. Men etter 3 timer så skal du være ekstremt uheldig om resultatet ikke er perfekt.

– Ta skankene ut av gryta og legg i en ildfast form. Settes inn i ovnen på 60 grader, dette er kun for å holde de varme til servering.

– Sil kraften gjennom en finsiktet sil og ha grønnsakene tilbake i gryta, så de også holdes varme. Smak til sausen med salt, pepper og sitronsaft. Du må gjerne også koke den inn noe og montere inn litt smør.

– Skjær kjøttet av bena og ha det i en serveringsbolle, ha grønnsaker og saus i hver sin bolle og sett alt på bordet. Serveres med en god, usunn og luftig potetmos. Her skal maten settes på bordet også forsyner man seg selv, det viktigste er at det smaker fortreffelig og ikke minst at det er mer enn nok både mat og drikke. Kos dere, sett pris på familien dere er blitt gitt/har skapt og se frem til en ny uke med spennende hverdagsretter.

skank05

LagreLagre

Print Friendly, PDF & Email