Tenkte jeg skulle legge ut oppskriften på en saus vi har blitt utrolig glad i her i heimen. Frua har blitt helt avhengig av den, og lyste opp når jeg serverte den igjen til en rett nå nylig. Den passer perfekt til kamskjell og så og si all stekt fisk. Hovedingrediensen er smør og da skal det jo mye til for at det ikke smaker godt, tilsett litt soyasaus og noen finhakkete ingredienser, og vi er i boks.

INGREDIENSER

  • 50 g usaltet smør
  • 50 g vanlig smør
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ts finhakket ingefær
  • 2 ts finhakket hvitløk
  • 2 ts finhakket sjalottløk
  • 2 ts finhakket bladpersille

SLIK GJØR DU DET

– Det første du gjør er å lage en porsjon beurre noisette, bedre kjent som nøttesmør. Lag gjerne en større porsjon da det ferdige produktet kan kjøles ned og oppbevares i kjøleskap. Ha smøret i en liten kjele eller panne på middels varme. Det som skjer nå er at smøret (som er fett og vann med melkerester) vil begynne å boble, dette er vannet som fordamper, og vil da etterlate seg de tørre melkerestene. Disse vil nå begynne og brunes og du vil kjenne den nydelige hasselnøtt-aktige duften.

– Etterhvert som boblingen begynner å gi seg så har du i et par teskjeer med vann, dette vil kjøle det ned noe og gjøre at bruningen tar litt lengre tid samt at det vil hindre at melkestoffet svir seg.

– Når smøret har en perfekt nøttebrun farge så slår du av varmen. Smøret har nå utviklet en søt, kompleks og nydelig smak.

– Sil smøret gjennom en finmasket sil.

– Ha 4 spiseskjeer av smøret (sett resten i kjøleskapet) over i en liten kjele/panne sammen med 2 spiseskjeer soyasaus, 2 teskjeer finhakket ingefær, hvitløk, sjalottløk og bladpersille, eventuelt en annen urt du føler kan passe bedre.

– Nå skal dette varmes sakte opp, det er viktig at det ikke koker, så følg godt med og gjør det over svak varme.

Sånn, da var sausen ferdig og klar for å forbedre en hvilken som helst fiskerett. Nam nam.

Print Friendly, PDF & Email