Torsk er en vidunderlig fisk, og ligger vel på en delt førsteplass med laks hva angår hyppighet på middagsbordet hjemme hos oss. Det viktige er jo variasjon, både vedrørende tilberedning av fisken, men kanskje enda viktigere med tilbehøret. Torsk tåler jo litt motstand og nettopp derfor er det så spennende med denne smakfulle, litt sterke chorizo-vinaigretten. Plasser det hele på en lett og luftig blomkålpuré og du har en tallerken.

INGREDIENSER

 • 200 g torsk pr. pers
 • 1/2 blomkål
 • 7 dl melk
 • 1 sitron
 • olivenolje
 • smør
 • VINAIGRETTE
 • 100 g chorizo
 • 2 vårløk
 • 2 ss pinjekjerner
 • 2-3 fedd hvitløk
 • 5-6 tørkete aprikos
 • timian
 • 1 ts korianderfrø
 • 1 sitron
 • god olivenolje

SLIK GJØR DU DET

– Begynn med å riste pinjekjernene i en tørr panne, de skal få en tydelig brunfarge, men pass på så de ikke blir svidd. Det viktige er at de får en litt crispy overflate. Når dette er gjort legger du de tilside.

– Fjern skinnet på chorizoen og del kjøttet i små terninger, del opp aprikos og vårløk i tilsvarende størrelser, mens hvitløken blir finhakket. Knus 1 teskje med korianderfrø i en morter eller med et annet passende redskap. Skyll og grovhakk en liten neve timian.

– Skyll og del opp blomkålen i mindre biter, ha de over i en kjele og hell over melken. Gi det et lite oppkok og la det småputre til blomkålen er helt myk, dette tar ca. 10-12 minutter. Sil ut melken, men spar på den. Ha blomkålen over i en blender sammen med litt smør, olivenolje og saften fra 1 sitron. Kjøres til en fin og glatt puré, spe med melk for riktig konsistens og smak til med salt og pepper. Holdes varmt frem til servering.

– Samtidig som at blomkålen putrer så har du en god slump (opptil 1 dl) med god olivenolje i en varm panne. Tilsett chorizoen og stek denne i et minutt eller to, ha så oppi aprikosen og bland godt. Tilsett hvitløken, vårløken, timian, korianderfrø og pinjekjerner. Fres videre i 1 minutt, skru ned varmen til svært svak og la panna stå i en 10 minutters tid. Rett før servering så har du over saften fra 1 sitron. Det er fantastisk godt og svært vesentlig å tilsette syre med tanke på hvor mye olje og fett det er i panna fra før.

– Torsken tilbereder vi på enklest mulig vis, en god slump olje i en varm panne. Ha i torsken med skinnsiden ned, stekes i et par minutter til den har fått en fin brunfarge. Snu fisken, ha oppi en klatt med smør og et par hvitløksfedd. Salte og pepre fisken, skru av plata og la fisken hvile i en 3-5 minutter. Mens fisken slapper av så overøser du den med stekesjyen fra panna, hva er vel bedre enn å bli dynket ned av hvitløksinfisert smør mens du tar deg en hvil?

– Anrett en god porsjon med blomkålpuré på hver tallerken, legg på et fiskestykke med skinnsiden opp og fullfør verket med et par spiseskjeer chorizo-vinaigrette. Heia torsk.

Print Friendly, PDF & Email