Far har bakt. Oh yes, enhver matblogg med respekt for seg selv har en oppskrift på Focaccia. Dette fantastisk luftige brødet fylt med urter og oliven. Dekket med god olivenolje og maldonsalt er det tilnærmet uimotståelig. Det fins utallige oppskrifter, noen raske, noen trege, jeg har valgt en møysommelig og langsom metode. Men hva gjør vel noen timers arbeid når belønningen er smaksløker i ekstase?

Oppskriften er hentet fra fra boken til Morten Schakenda fra bakeriet i Lom. Denne mannen er blitt min mentor innen bakst så det vil garantert komme flere innlegg herfra. Det var virkelig på tide for en focaccia-elsker, og endelig skulle lage sin egen versjon. Jeg tror litt av grunnen til at det har tatt såpass lang tid var fordi jeg var overbevist om at min versjon ikke ville nå en god focaccia til knærne. Heldigvis var ikke dette tilfelle, en god oppskrift og god tid gjør virkelig underverker når det kommer til baking, selv amatører kan komme opp med svært gode resultat. Det er gøy.

Denne oppskriften innebærer at man begynner kvelden i forveien, så det krever litt planlegging. Jeg valgte å innlemme både oliven og rosmarin i deigen, men kun fantasien stopper deg her. Er fantastisk mange muligheter med f.eks. soltørket tomat, steinsopp osv.

Denne oppskriften gir 5 brød, og kan derfor med fordel hvertfall halveres.

INGREDIENSER

  • DAG 1
  • 1,5 kg hvetemel
  • 1 liter vann
  • DAG 2
  • 15 g fersk gjær
  • 20 g salt
  • 150 g oliven uten stein
  • en god neve grovhakket rosmarin
  • et par spiseskjeer hvetemel
  • 1 dl god olivenolje

SLIK GJØR DU DET

– Ta mel og vann i en eltebolle, og bland i 2 minutter, jeg vil på det sterkeste anbefale å la kjøkkenmaskinen gjøre denne jobben for deg. Dekk med plastfolie, og la deigen stå i minst 3 timer eller natten over.

– Ta frem deigen fra første dag og bland sammen med salt og gjær, eltes til smidig deig i ca. 15 minutter. Tilsett oliven, rosmarin og et par spiseskjeer med hvetemel. Elt i ytterligere 2 minutter til alt er blandet godt sammen.

– Ta 1 dl olivenolje i en stor bolle, jeg måtte bruke en kjele. Legg i deigen og vend den i oljen slik at alt er dekket. Dekk med plastfolie, og sett deigen lunt til heving i ca. 3 timer. Min stod i 5 timer og ble enormt stor.

– Nå er det på tide å slå ned deigen som det heter, dette gjør man for å fjerne luften slik at den er klar for videre heving.

– Ta tak i deigen og dra den mot deg så den får en avlang form, brett den så sammen igjen. Gjenta denne prosessen et par ganger. Dekk så med plastfolie og la heve i enda 1 time. Når deigen så har hevet 1 time så gjentar du denne strekkeprosessen. La heve enda 1 time og strekk igjen. Altså ytterligere 3 timer heving og tre runder med strekking, bretting.

– Slå ut deigen på bakebordet, og del den i fem like store emner. Legg dem over på stekebrett med bakepapir, strø med litt god salt og press gjerne noen oliven nedi. La brødene heve i ca. 45 minutt. Jeg måtte fordele de fem emnene på tre brett så noen stod og hevet betraktelig lenger, men det hadde ingenting å si.

– Varm stekeovnen til 250 grader. Sett inn et brett med brød og slå litt vann i bunnen av ovnen for å skape damp, dette vil gi en sprøere skorpe. Etter 5 minutter skrur du ned ovnen til 180 grader, og steker videre i 35-40 minutter.

– Legg brødene på rist til avkjøling, pensle med svært god olivenolje straks de er ute av ovnen og om ønskelig kan du igjen drysse over litt salt.

– I alt så snakker vi altså 1 natt + 7 timer heving etterfulgt av 45 minutter i ovn og litt hviletid. Så det er ikke akkurat et brød du bare slenger sammen, men det blir fantastisk godt og er absolutt verdt innsatsen. Kanskje du skal vispe ihop en Aioli som du kan servere med?

Print Friendly, PDF & Email