Øving gjør mester heter det og det kan jeg villig skrive under på. Hvertfall for egen del så trengs det et par forsøk før man virkelig spikrer en rett. Da snakker man spikring på hobbynivå selvfølgelig, men allikevel. Hjemmelagde blinis er også noe jeg trenger et par forsøk til på før det sitter, smaken var det ifølge konsumentene lite å si på, men de lignet jo ikke så veldig på blinis egentlig. Jeg hadde rett og slett ikke nok væske i smeten noe som gjorde at det ble mer deig enn røre, en feil jeg hvertfall ikke gjør flere ganger. Det er jo på en måte det betryggende med matlaging, det er av feilene og tabbene man lærer.

Men man kan jo ikke bare publisere det man er 100% fornøyd med, da ville det blitt en spinkel blogg til slutt. Grunnen til at det blir publisert er at jeg selv syntes bildet er ganske så innbydende, selv med de karbonadelignende bliniene, samt at det jo er en svært digg Amuse-bouche som jeg vil anbefale alle å gi et forsøk.

Denne oppskriften er nok til ca. 15 blinis.

INGREDIENSER

 • 2,5 dl melk
 • 25 usaltet smør
 • 12 g gjær
 • 1 egg
 • 5 g salt
 • 5 g sukker
 • 150 g hvetemel
 • 150 g bokhvetemel/sammalt rug
 • 1/2 rødløk
 • 15 ts med løyrom/rogn (50 g)
 • 15 ts creme fraiche
 • dill
 • rødløk til pynt
 • 100 g smør til steking

SLIK GJØR DU DET

– Varm melken og smøret i en kjele til ca. 37 grader, ha oppi gjær, egg, salt, sukker og mel. Rør så dette sammen til en tjukk pannekakerøre, også kalt smete. Det var altså her jeg fikk en for deigete konsistens, så om dere opplever det samme så spe på med væske til konsistensen blir riktig.

– Finhakk rødløken, virkelig finhakket, og tilsett smeten. Dette vil tilføre en flott syrlighet til blinisene. La så smeten heve til dobbel størrelse, dette vil ta minimum 30 minutter. Den kan gjerne stå over natta.

– Når smeten er ferdig hevet så smelter du smøret til det får en nøttebrun farge. Sil det gjennom en finsiktet sil så blir du kvitt alt melkestoffet i smøret. Det er dette som brenner seg når du steker i smør.

– Varm opp en panne og ha oppi litt av det smeltete smøret, panna må ikke være for varm for da kan blinien svi seg før den er gjennomstekt.

– Legg oppi en spiseskje smete og gi den en fin brunfarge på begge sider, pass på at den blir gjennomstekt. Lag en prøveblini og smak om den trenger mer salt eller eventuelt enda mer væske, juster den til perfeksjon før du steker opp de resterende.

– La de hvile på en rist, de skal ikke være for varme for da smelter du creme fraichen, men de skal spises ferske så ikke la det går for lang tid fra steking til spising heller.

– Legg en teskje med creme fraiche på hver, så en teskje med løyrom eller rogn, jeg var på utkikk etter løyrom, men da dette var utsolgt valgte jeg ørretrogn. Det er litt større, men smaker fantastisk og er visuelt vel så vakkert. Pynt med dill og rødløk.De bør ha en størrelse tilsvarende en munnfull.

– Det er veldig «fresht» og en nydelig appetittvekker. Lett og syrlig, en perfekt start på et måltid.

Print Friendly, PDF & Email