Da det ble bestemt at vi skulle ha jul hjemme hos oss så tok jeg kjapt avgjørelsen om at alt skulle være laget fra bunn av. Jeg er en stor fan av den klassiske julematen, men jeg ville lage den helt selv så jeg kunne perfeksjonere smaken. Det mest avanserte og tidkrevende var jo selvfølgelig medisterpølsene. Det å lage sine egne pølser er jeg svært fascinert over, det er på en måte et produkt man ikke lager selv. Det å skylle oksetarmer på kjøkkenet hjemme, tarmer som har vært flittig brukt av et digert beist av et dyr er veldig gøy og interessant. Det gjør avstanden fra dyr til tallerken langt mindre.

Jeg tok turen til Strøm-Larsen på Torshov og kjøpte 2,2 kg med svinekjøtt som hadde en fettprosent på 20, en såkalt 80/20 blanding. I tillegg til dette kjøpte jeg 800 gram med rent fett og 5 meter oksetarm, fordelt på to tarmer. Jeg skulle jo ha både til medisterpølser og til medisterkaker og endte opp med totalt 3 kg kjøtt og en fettprosent på ca. 40. Dette er litt over det som er standarden, det er stort sett 2 deler kjøtt og 1 del fett. Men på julaften stod smak i førersetet, kjipe Mr. Sunn ble plassert i bagasjerommet.

INGREDIENSER

  • ca. 2 kg svinekjøtt
  • ca. 1 kg svineflesk
  • 100 gram finhakket fersk ingefær
  • 6 ts salt
  • 6 egg
  • 4 dl fløte
  • 2 ss pepper
  • 1 ts allehånde
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • eventuelt potetmel

SLIK GJØR DU DET

– Man kan jo selvfølgelig kjøpe ferdig deig, men er jo morsomt å kverne selv. Og da jeg har både kjøttkvern og pølsehorn til min Kitchen Aid så gikk jo det som en lek. Kjøttet må kvernes hvertfall to ganger, på min maskin er det to «grovheter» og jeg kvernet da først med det største hullet, så på det minste. Da fikk jeg perfekt «kjøttdeig».

– Ha så i alle de andre ingrediensene samt halvparten av fløten og elt deigen godt. Spe på med den andre halvparten til konsistensen er fin, deigen bør ikke bli for bløt. Her man kan også bruke potetmel for justering av fasthet. Ta en spiseskje av blandingen og stek den i en panne, smak og juster deretter. Det er nå man må finne den gode smaken, er det for lite salt så er det vanskelig å gjøre noe med det etter at det er blitt en pølse.
Den ferske ingefæren gjør underverker i en ellers så fet deig, så ikke sløyf denne.

– Når du er fornøyd med smaken så fordeler du deigen i to hauger slik at du har nok til både pølser og kaker. Før du begynner på pølsene er det viktig at du skyller tarmene godt, de tåler overrasket mye så man trenger ikke være altfor forsiktig. Hell kaldt vann gjennom tarmene flere ganger til alle småbiter er ute. Tre så tarmen godt inn på pølsehornet. Ofte står det at man skal knyte en knute på enden, av erfaring så vil jeg ikke anbefale det, men heller surre den en runde rundt fingeren slik at det blir tett. Dette fordi det da er lettere å klemme pølsa stram samt få ut eventuell luft etterpå.

– Fyll på med kjøtt og hold igjen tarmen slik at kjøttet fyller ut, det skal bli stramt og fint. Det er vanskelig å fylle flere meter med tarm i et forsøk, men om du får det til så er det topp. Hvis ikke er det bare å klippe av tarmen når du er fornøyd med en lengde, presse kjøttet sammen og knyte tett igjen i hver ende med f.eks. hyssing.

– Fortsett slik til alle pølsene er ferdige, kok opp vann og la pølsene trekke i ca. 20 minutter, helst på nøyaktig 60 grader. Nå kan den spises som den er, men den blir enda bedre om den får hvile i et døgn. Man har som regel bedre tid lille julaften også til å lage det så det passer jo utmerket.

– Medisterkakene er jo langt enklere, bruk to spiseskjeer som er dyppet i vann. Form en haug med kaker i ønsket størrelse. Stek kakene i smør i en panne til de har fått en fin brunfarge. Ha de over i en kjele, fyll på med vann/kraft/buljong, kok opp og la det trekke i en halvtimes tid. Også her forsterkes smaken om de får ligge over natta.

– Når julaften er kommet og maten skal på bordet er det bare å slenge pølser og kaker i en form og steke de i en halvtimes tid på 200 grader. Nam nam nam.

Print Friendly, PDF & Email