De som kjenner meg vet at jeg er helt eksepsjonelt glad i ribbe, virkelig helt vanvittig obsessed. Allikevel har jeg forholdt meg til at det er julemat og skal nytes da. Jeg er jo også en familiekjær mann med sans for tradisjoner og julas høydepunkt for meg har alltid vært det første ribbemåltidet akkompagnert av usunne mengder akevitt og øl. I år lot jeg fristelsen ta overhånd og lagde ribbe, i oktober.

Og jeg angrer ikke et sekund, det ble fantastisk godt og jeg gleder meg nøyaktig like mye til julemiddagen. At ribbe fra nå av vil bli servert i måneder som ikke begynner på D er nok rimelig sikkert.
Svor er og har vel alltid på en måte vært en folkefiende og en evigvarende stressfaktor for alle som skal holde juleselskap. Selv har jeg faktisk fått til både saftig kjøtt og sprø svor hver gang jeg har lagd ribbe og håper at det vil fortsette slik. Det er mange forskjellige teknikker og kjerringråd for hvordan å få den perfekte ribbe, men dette er måten jeg gjør det på. Det er uhyre enkelt og tar nøyaktig like lang tid som to fotballkamper, 4×45 minutter.

Selv har jeg kun kjøpt og lagd tynnribbe, denne har bra med fett og har da potensiale til å både smake fortreffelig og ikke minst bli skikkelig saftig. Men det viktigste er uansett å kjøpe et bra produkt. God kvalitet betyr å gå til slakteren eller en matbutikk med stor ferskvaredisk og ikke en frossen ribbe fra Svinesund.

INGREDIENSER

  • Tynnribbe
  • Vann
  • Salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Forhåpentligvis har slakteren allerede skåret over bena, hvis ikke må du gjøre dette selv. De går som regel på skrå og gjør det vanskelig å skjære fine stykker om ikke delt på forhånd. Det samme gjelder svoren, perfekt om den er ferdig opprutet, hvis ikke er dette en enkel prosess. Bruk en skarp kniv og rut opp svoren i jevne firkanter, skjær helt igjennom fettet, men ikke inn i kjøttet.

– Gni så hele stykket godt inn med salt og pepper, dette er ikke tidspunktet å være sparsom på krydderet. Pass på å få gnidd det inn i alle kriker og kroker, det er svært vesentlig for å få frem den gode smaken.
Aller helst skal dette gjøres en til to dager før tilberedningen, men noen timer på forhånd funker også.

– Legg så stykket i en stekeform eller langpanne, sørg for å få en fin liten bue på stykket ved å plassere noe under midten av ribba, være seg en skål, dyp tallerken eller som i dette tilfellet, en klump med aluminiumsfolie. Dette er for at fettet skal renne nedover ribba og sørger for at svoren blir sprø og perfekt.

– Hell 1 liter med vann i formen, litt mer om du bruker en langpanne. Du kan gjerne legge noen hvitløksfedd, grovkuttet sjalottløk, ferske urter, stjerneanis, laurbærblad osv i formen for å gi ytterligere smak til sjyen. Dekk til formen med et par lag aluminiumsfolie og varm opp ovnen til 230 grader. Det er nå det er viktig å huske hvor lang en omgang med fotball varer, sett inn ribba og la den steke i 45 minutter.

– Fjern så aluminiumsfolien og skru ovnen ned til 200 grader, la så ribba steke videre i 2×45 minutter.

– Etter all sannsynlighet er svoren nå blitt sprø og fin, hvis ikke kan du sette på grillelementet i et par minutter, men da er det viktig med kontinuerlig oppmerksomhet ellers kan den veldig lett bli brent.

– Ta så ut ribba og la den hvile på et lunt sted de resterende 45 minuttene, her man kan også skru av ovnen og la ribba hvile der istedet. Veldig viktig at man ikke pakker inn ribba i noe nå, det vil føre til at svoren blir soggy og kjip.

– Kanskje dette kan hjelpe deg til å få til årets ribbe? Kjærlighet, akevitt og ribbe er jo som vi alle vet oppskriften på lykke.

Print Friendly, PDF & Email