Etter hvert som matinteressen har blitt større og større så har det også blitt mer interessant å følge de forskjellige sesongene og hvilke råvarer som hører til. Høsten er for meg synonymt med treig mat, gryter som står og godgjør seg i timesvis og marinerer hjemmet med fantastisk duft. Hvem bryr seg vel om regn og kalde gufs, når hjemmet er fylt av varme og god mat. 🙂

Lam er uten tvil blant de mest populære råvarene for denne sesongen, og godt er det, for lam er fantastisk. Da årets første lam skulle serveres her hjemme falt valget på skanken, den nederste delen av lammelåret.
Lammeskanken er et stykke som trenger lang behandlingstid for å få det mørt. Men gi det noen timer i ovnen med litt godt tilbehør og det smelter på tunga og smaksløkene dine er deg evig takknemlig. Denne oppskriften fant jeg i Maison Mat & Vin og den ble en stor suksess. Prøv sjæl.

Oppskriften her er nok til 2 personer.

INGREDIENSER

 • 1 stor lammeskank ca. 750 gram (eventuelt to små)
 • 1 ss tørket rosmarin
 • 1 ss knust koriander
 • 1 ts chili
 • hvetemel
 • salt og pepper
 • 2 løk
 • 5-6 fedd hvitløk
 • 1 gulrot
 • 1 liten kålrot
 • 1 fennikel
 • 2 bokser hermetiserte tomater
 • 2 dl hvitvin
 • 6 store poteter til potetstappe
 • 3 dl fløte
 • 100 gram smør

SLIK GJØR DU DET

– Bland sammen alt krydderet, mort det sammen om det ikke er malt fra før. Gni først skanken godt inn med salt og pepper, ikke vær blyg med mengden og sørg for å få det inn i eventuelle kriker og kroker. Rull så kjøttet i krydderblandingen og press det godt inn i kjøttet. Dryss så et tynt lag med mel over og brun kjøttet i en panne sammen med litt olje på høy varme.

– Finn frem en kjele som er stor nok til å romme lammeskanken stående på høykant. Ha noen spiseskjeer med olje i kjelen og fres finhakket løk, hvitløk, gulrot, kålrot og fennikel. Fres dette i noen minutter og hell så over hvitvin. Gi det et oppkok før du tilsetter tomatene, legg kjøttet i gryta slik at benet peker oppover. Sett på lokk og og sett gryten i ovnen ved 175 grader. La det stå i minst 2 timer, jeg hadde min i 3 timer og det ble veldig bra. Kjøttet skal løsne lett av bena når det er ferdigstekt.

– Ha noen skrelte poteter i en stor gryte med vann, gi det et oppkok, skru ned varmen og la potetene trekke på svak varme til de er helt gjennomkokt. I en mindre kjele så koker du opp 3 desiliter fløte sammen med noen fedd hvitløk. Sil av vannet fra potetene, tilsett gradvis hvitløksfløten og temperert smør og visp potetene til stappen har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

Print Friendly, PDF & Email