Om jeg skulle hatt en signatur-rett, sånn som de så ofte snakker om på tv’n så ville nok det vært denne. Ikke fordi den er noe komplisert eller fænsi, men fordi det var en av de første rettene jeg lagde post-kankeannetennåstekegrandiosa-epoken som jo varte helt frem til et par år siden. Jeg husker hvor stolt jeg var etter å ha forandret et stort, rått kyllingskrog til noe som kunne spises og som i tillegg var digg. Siden den gang har jeg prøvd å perfeksjonere dette beistet og har hvertfall kommet dithen at den smaker fantastisk.
Jeg serverer denne med en saus laget på creme fraiche og stekte rotgrønnsaker og beregner ca. 3 sultne personer på en 1,8 kilos kylling, ingen skal måtte gå sultne fra casa Nersveen/Rui.

INGREDIENSER

 • hel stangekylling
 • rosmarin
 • timian
 • sitron
 • smør
 • hvitløk
 • salt og pepper
 • hyssing for å binde den
 • ROTGRØNNSAKER
 • potet
 • pastinakk
 • gulrot
 • hvitløk
 • sitron
 • olje
 • rosmarin
 • timian
 • salt og pepper
 • SAUS
 • 1 boks creme fraiche
 • 1 kylling buljongterning
 • sennep
 • hvitløk
 • sitron
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

KYLLING
– Begynn med å rense og skylle kyllingen godt, lag så et lite snitt på framsida av kyllingen, mellom filetene og fjern v-beinet som sitter der. Grunnen til at man gjør dette er for at det skal være lettere å få skåret ut perfekte fileter i etterkant.

– Bland finhakkete urter med romtemperert smør, bland med hendene. Det blir fantastisk mye søl, men sånn skal det være. Skyv store biter av urtesmøret inn under skinnet på kyllingen, i alle kriker og kroker. Dette er vesentlig for både smak og saftighet. Gni så hele kyllingen godt inn med salt og pepper. Lag et lite snitt ved hvert av lårene, plasser en tykk sitronskive ved hvert lår, dette bidrar til at hele kyllingen blir stekt jevnt. Er som regel der det tar lengst tid å få den helt gjennomstekt.

– Sett på ovnen på varmluft på 180 grader. Sett på litt kokende vann og kok en sitron og en 4-5 hvitløksfedd i 12 minutter.

– Knyt enden av en hyssing rundt enden på det ene låret, legg så de kokte hvitløksfeddene inn i buken sammen med litt ferske urter. Ta en skarp kniv og lag små hull over hele sitronen, en 10-12 hull holder. Pass på at du ikke brenner deg på en glovarme sitronsaften. Putt sitronen inn i buken og bind opp kyllingen. Sitronen bidrar både med smak, men også ved å tilføre væske fra innsiden så kyllingen blir jevnere stekt.

– Nå er det bare å plassere kyllingen på en rist i ovnen over rotgrønnsakene som vi kommer til straks. Hos meg pleier den å bli ferdig på ca. 1 time på 180 grader. Lag et lite snitt på innsiden av låret, om væsken som kommer ut er rosafarget så må den stå litt til, det skal være klar saft når den er ferdig. La også kyllingen hvile helst i 20 minutter før du deler den opp og serverer.

ROTGRØNNSAKER
– Skyll alt av grønnsaker godt, skrell pastinakk og gulrot. Hvorvidt du skreller potetene er opp til deg, jeg pleier ikke å gjøre det. Dette er selvfølgelig også avhengig av hvilke poteter du bruker. Del opp alt i jevne biter, ikke for små.

– Kok opp en stor kjele med vann, ha i potetene og gulroten og la dette koke i 5 minutter. Ha så oppi pastinakken, la det koke opp igjen for så å koke videre i 4 minutter til. Sil av vannet, rist litt på grønnsakene i kjelen og ha det over i en stor form e.l.

– Ha over mye olje, salt og pepper, blandes godt. Sleng over noen hele hvitløksfedd og litt urter. Sett formen i ovnen, med kyllingen på rist over. Da vil all den gode smaken fra kyllingen renne ned i grønnsakene, nam nam nam.

SAUS
– Verdens enkleste, men smaker fantastisk. Ha en boks creme fraiche over i en kjele sammen med en stor skje sennep og en stor skje finhakket hvitløk. Gi det et lite oppkok, smuldre så over en buljongterning og skvis inn litt sitronsaft. Salte og pepre. La sausen småkoke i en 10 minutters tid, smak til med sitron, salt og pepper.

– Bon appetit. Detta er nydelig og det metter.

Print Friendly, PDF & Email