Hva er vel bedre enn et stort deilig, saftig, smakfullt kjøttstykke som bare ber om at du setter tennene i det. Det var det jeg ville ha, samtidig ville jeg bruke et stykke kjøtt jeg ikke hadde tilberedt før. Jeg endte opp med en stor og fersk svinenakke. Som regel blir disse delt opp og solgt som nakkekoteletter, men hvis man besøker spesialister som Strøm-Larsen så kan man få tak i hele stykker med svinenakke.

Det som er så fantastisk med svinenakke er at det er helt uten bein og svor, samt at det har isprengt fett. Det vil si at fettet ligger spredt rundt inne i kjøttet og ikke som en fetthinne rundt. Dette bidrar til at kjøttet blir ekstremt saftig og smakfullt hvis tilberedt riktig.

INGREDIENSER

  • ca. 200 g nakke pr pers
  • hvitløk
  • rosmarin
  • timian
  • olivenolje
  • hvitvin
  • sitron
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

Å tilberede et stykke svinenakke er uhyre enkelt. Men det tar litt tid, så husk å være ute i god tid før servering. Kjøttet bør også være romtemperert før steking og når man snakker om såpass store stykker som her så tar det fort et par timer fra man tar det ut av kjøleskapet.

– Begynn med å finhakke hvitløk og ferske urter. Ta en god slump olivenolje og gni hele stykket godt inn med olje, hvitløk, urter, salt og pepper. Bruk mer enn du tror er nødvendig. 🙂

– Forvarm ovnen til 200 grader, ikke bruk varmluft. Plasser et steketermometer der stykket er tjukkest. Legg det i en ildfast form og inn i ovnen, la det steke på 200 grader i underkant av en halvtime, sett så temperaturen ned til 130 grader.

– Nå skal det steke til kjernetemperaturen er 60 grader. Ca. halvveis i prosessen kan du gjerne ha litt hvitvin i formen, det blir nemlig en fantastisk sjysaus av å steke kjøtt på denne måten.

– Når kjøttet er ferdig pakker du det inn i folie og kjøkkenhåndkle og lar det hvile i en halvtimes tid.

– Del kjøttet opp i serveringsklare biter, hell over litt sitronsaft og stekesjy. Digg.

Print Friendly, PDF & Email