Første gangen jeg så denne retten var på Masterchef, der superkokk Lise Finckenhagen lagde en rett med ørret på melbatoast. For litt tid tilbake fikk jeg servert en lignende variant av mine gode matvenn Eirik. Han brukte salmalaks og loff. Det smakte fantastisk og jeg måtte selvfølgelig prøve jeg også.

Det som gjør denne retten så nydelig er teksturkombinasjonen. Du har en sprø loffskive på toppen av et herlig stykke fet og saftig laks. Tekstur er noe av det viktigste innen matlaging og det har stor påvirkning på opplevelsen av måltidet.

Jeg liker små retter uten for mange ingredienser, morsommere med mange små enn en stor rett. Så her har jeg valgt å kun servere fisken med litt beurre blanc.

INGREDIENSER

  • salmalaks
  • basilikum
  • fersk loff
  • sjalottløk
  • hvitvin
  • kapers
  • smør
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

Fisk
– Del loffen i veldig tynne skiver og forsiktig skjær bort skorpen. Del laksen i passende, jevnt store biter. Salte og pepre fisken og legg den med skinnsiden ned. Ha på et par blader med basilikum og en skive med loff. Ha en god klump med smør i en panne og la det få en fin nøttebrun farge. Skru ned varmen til nesten minimum, det er viktig å steke på svært svak varme da loffen veldig lett blir brent. Legg i fisken med loffen ned, stekes til loffen har fått en gyllenbrun og sprø overflate, snu fisken og la den steke videre i et halvt minutt. Gjør ikke noe om den er litt rå i midten, men den må være varm hele veien gjennom.

Beurre blanc
– Ha litt olivenolje i en panne og fres noen spiseskjeer med løk til de er blanke. Ha i litt hvitvin og kok dette inn til det hele har en slags marmeladeaktig konsistens. Nå skal det piskes inn biter med kaldt smør, ta panna litt frem og tilbake fra varmen. Det er viktig at smøret ikke smelter, men at det blir pisket inn i blandingen. Husk å bruke usaltet smør, kun da har du kontroll på smaken. Når du er fornøyd med konsistensen kan du ha i litt kapers og smake til med salt, pepper og sitron.

– Legg en liten porsjon med beurre blanc på tallerkenen og anrett fisken oppå. Smaksløkene dine vil elske deg.

– Til denne retten drakk vi en favoritt på rieslingsiden, en Von der Fels av Keller.

 

Print Friendly, PDF & Email