Aioli er rett og slett sjuukt digg. Jeg husker godt fra mine mindre matkyndige dager der jeg nesten besvimte når jeg hørte om folk som lagde sin egen aioli. Hææ, det må jo være tilnærmet umulig å lage noe så digg på egenhånd. Det skal sies at jeg i den tiden kun spiste frossenpizza, stekte biffen til mursteinskonsistens og kokte istykker risengrynsgrøt.

Nå har matinteressen tatt helt overhånd og jeg føler meg nesten syndig om jeg ikke lager alt selv fra bunnen av. Heldigvis er jo aioli noe av det aller enkleste man kan lage selv, det er jo gi og for seg kun en majones tilsatt hvitløk. Og så lenge man holder seg unna et par fallgroper så er det lekende lett.

Det er særlig to erfaringer jeg har gjort meg og det er at alt må være romtemperert. Dersom eggene er kjøleskapskalde så vil ikke blandingen binde seg. Det er også lurt å tilsette syren midtveis eller senere i prosessen, da har allerede oljen og egget innledet et fint vennskap og det er mye lettere å innlemme en tredje ingrediens.

INGREDIENSER

  • 1 egg
  • 1 ss sennep
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 4 dl solsikkeolje
  • 1 dl olivenolje
  • saften av en halv sitron
  • en klype salt

SLIK GJØR DU DET

– Ha romtempererte egg, romtemperert sennep, litt salt og finhakket hvitløk i en stor bolle. Bland dette sammen med en stavmikser, eventuelt miks for hånd om du setter spesielt pris på muskelsmerter.

– Tilsett oljen sakte, men sikkert, i en tynn stråle. Dersom det er tegn til splittelse så ta en oljepause og miks til det roer seg.

– Når du er ca. halvveis i oljen kan du tilsette saften fra en halv sitron. Fortsett med olje til du har oppnådd ønsket konsistens. Smak til med salt og ytterligere sitronsaft.

– Spe gjerne inn litt kaldt vann for å kontrollere tykkelsen, den skal helst ikke bli altfor stiv.

Kan brukes til det aller meste og holder seg fint en uke eller to i kjøleskap.
Har du f.eks litt halvgammelt brød er det perfekt hverdagssnacks å riste opp noen skiver med dette og dyppe i deilig, hjemmelaget aioli.

Print Friendly, PDF & Email