Endelig kom vårfølelsen. Tørr asfalt, litt fuglekvitter og den herlige påskesola kom på en etterlengtet liten visitt. Etter noen timer med deilig kaffeslabberas inviterte vi vår gode venn og fattige student Herr Holm på en middag. På menyen stod utbenet og sammensurret kyllinglår fra Stange, en rotmos med stekte squashbiter, noen poteter, et par sopp og en sennepssaus.

Slik gjør du det
Ingredienser
Kylling

 • utbenet og sammensurret kyllinglår
 • timian
 • fersk hvitløk
 • hvitvin
 • smør
 • salt og pepper
Rotmos, potet og aromasopp

 • kålrot
 • søtpotet
 • hvitløk
 • melk
 • poteter
 • aromasopp
 • smør
 • salt og pepper
Sennepssaus

 • 0,5 dl stekesjy
 • 5 ss hvitvin
 • 2 ss grov sennep
 • 1 dl fløte/melk
 • 1 ts honning
 • 1 ss sitronssaft
 • salt og pepper

Kylling
– Ta kyllingen ut av kjøleskapet en times tid før tilberedning så den blir romtemperert. Gni den godt inn med salt og pepper. Sett en panne på høy varme med litt olje, tilsett kyllingen og brun kjapt på alle sider. Skru ned varmen, ha i litt smør, fersk hvitløk og en kvast med timian. La kyllingen surre og kose seg og spe smøret over kyllingen i et minutts tid. Hell litt hvitvin i panna og sett den så inn i en forvarmet ovn på 180 grader, la kyllingen steke i ca. 30 minutter. Husk å la den hvile minst 5 minutter før du deler opp og serverer.

Rotmos med squash
– Skrell, skyll og grovhakk kålrot og søtpotet. Skrell hvitløksfeddene og press de med neven så de «knekker». Vask og del squashen i terninger. Ha kålrot, søtpotet og hvitløk i en kjele og fyll opp med vann. Kok opp og la det stå og småkoke til alt er helt mørt. Sil av vannet og la det dampe av litt. Ha i litt smør, salt og pepper og mos sammen. Spe inn fløte/melk til du har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. La kjelen stå på svak varme mens du rører jevnlig for å holde den varm frem til servering.
Varm litt smør i en panne og stek så squashen mør, men med tyggemotstand. Smak til med salt og pepper.

Poteter og sopp
– Jeg hadde valgt små poteter med rimelig jevn størrelse så jeg beholdt de hele. Er potetene for store til dette kan de kuttes i ønsket størrelse etter koking. Skyll potetene godt i rennende kaldt vann, børst forsiktig bort alt grums fra soppen, men ikke skyll da det vil gjøre de slimete. Ha potetene i en kjele, fyll opp med vann og kok opp. Tilsett en god porsjon med salt og la det koke i en 10 minutters tid mens de fremdeles er faste i formen. Sil av av vannet, ha de over i en ildfast form. Dryss over litt olje og krydre godt med salt og pepper. La de stå i ovnen sammen med kyllingen på 180 grader, litt avhengig av størrelse så bør de være ferdig etter en 30 minutters tid.
Soppen stekes raskt i litt smør og krydres med salt og pepper.

Sennepssaus
– Når du tar kyllingen ut av ovnen så hell det som er av stekesjy over i en liten kjele gjennom en finmasket sil. Tilsett hvitvinen og kok opp, tilsett så fløte/melk, sitron, sennep og honning. Kok opp igjen og smak til med salt og pepper. Kjøres kjapt med en stavmikser til det skummer rett før servering.

Håper det smaker 😉

Print Friendly, PDF & Email